fbpx

С технологията Polysulphate® растенията получават в усвоима форма четири основни хранителни вещества: сяра, калий, магнезий и калций

Polysulphate гарантира високо съдържание на сулфат, предлага се в естественото му състояние и се добива във Великобритания. Уникална полза е естественото му съдържание на допълнителни хранителни елементи.

Торовете с технология Polysulphate® се добиват от полихалитов скален слой, на повече от 1000 метра под Северно море край бреговете на Северен Йоркшир във Великобритания. Отложен преди 260 милиона години, той се намира на 150—170 метра под калиевия пласт в мината Potash Boulby в Кливланд.

Основният полихалитен пласт е достигнат през септември 2010 г., когато на повърхността се изваждат първите проби. Счита се, че този източник има запас от един милиард тона.

Диаграма на Мълдър

Хранителни взаимодействия

Повечето производители знаят значението на прилагането на точното количество макро- и микроелементи и има няколко начина да разберат дали на някое растение му липсва някой от елементите. Някои от тези недостатъци (или случайни излишъци) обаче не са причинени от липса на въпросния елемент, а по-скоро от лошо взаимодействие с други хранителни вещества, или в почвата, или в растението или и в двете.

Подобряване на добивите

През 1953 г. Д. Мълдър публикува „Les elements mineurs en culture fruitière“, едно от първите проучвания за взаимодействието на различните хранителни вещества. Проучването включва диаграма, която сега се използва често.

С течение на годините други изследователи добавят други възможни синергии и антагонизми. Ясно е, че проучването на взаимодействията с хранителни вещества е от съществено значение за подобряване на добивите на културите.

Общото съдържание на хранителни вещества в почвата е сбор от форми с различна степен на подвижност и достъпност, определени от взаимодействието между елементите. Диаграмата на Мълдър също така показва времената, когато трябва да се приложи листно лечение.

Така диаграмата на Мълдър ни показва, че:

Прекомерното приложение на азот N предизвиква инхибиране на мед Cu, бор В, калий К в почвата, което причинява намаляване на устойчивостта на културите към болести, падане или недостатъчен цъфтеж и плододаване.

Излишъкът от фосфор P силно инхибира асимилацията на цинк Zn, мед Cu и калий K Калциевото торене за неутрализиране на киселинността на почвата има благоприятна роля при асимилирането на няколко хранителни вещества, но инхибира асимилацията на калий K, манган Mn, цинк Zn и бор.

Научете повече за технологията от видеото: